De Rwandese genocide. Herinneringen en reflecties van een diplomaat en een para.

Ere-ambassadeur Johan Swinnen vertelt uit zijn rijke ervaring als diplomaat, in het bijzonder over de pijnlijke episode in het Rwanda van 1994. Wat doet het met je als mens om in zulke extreme omstandigheden je taak te moeten vervullen? Hoe heeft die ervaring zijn kijk op de mens en het leven gekleurd? Dezelfde vraag stelden wij ook aan Reginald Verhofstede die in dezelfde periode korte tijd als para in Rwanda was. Hij vertelt hoe de verwerking van die ervaring zijn leven grondig veranderd heeft. Wij mogen hun persoonlijk getuigenis beluisteren: een unieke ervaring!

Johan Swinnen was jarenlang topdiplomaat in tal van landen. Zijn kijk op de gebeurtenissen maar ook zijn pleidooi voor nuancering bij het inschatten van de verantwoordelijkheden in dit complexe verhaal schreef hij neer in zijn boek Rwanda, mijn verhaal (2016).
Reginald Verhofstede is momenteel zaakvoerder van een adviesbedrijf. Zijn ervaringen als para in Somalië en Rwanda inspireerden mede de monoloog ‘Para’ van David Van Reybrouck.

Begeleiding: Johan Swinnen en Reginald Verhofstede
Zaterdag 18 november 2017 van 9.30 u. tot 12.30 u.
Bijdrage: 15 euro