La Passione

Het lijdensverhaal heeft vele kunstenaars geïnspireerd en blijft mensen - gelovig of ongelovig - beroeren. In 1999 schreef de Italiaanse dichter Mario Luzi een indringende tekst voor de Kruisweg van het Colosseum, voorgegaan door de paus.

De kracht van deze poëtische overwegingen ligt in Luzi’s keuze voor een innerlijke monoloog van de eenzame Christus. Pas in het stervensuur neemt de dichter het woord over. Centraal staat de man die als geen ander de mensenwereld van binnenuit heeft gekend  en op weg naar Golgotha zijn liefde voor die wereld blijft uitspreken. Maar Hij is ook de ontgoochelde man, vol angst voor wat komen moet en toch uitkijkend naar de voltooiing. Christus is voor Luzi de Mensenzoon die in de zekerheid van zijn Vader voor de mensen opkomt en hen weer in beweging brengt.

Patrick Lateur vertaalde deze tekst en Michel Kempeners, voordrachtkunstenaar, en Joachim Jamaer, cellist, brengen hem voor ons tot leven. Een eigentijdse bezinning in de passietijd.

Michel Kempeners was tot 2015 leraar woordkunst aan het conservatorium in Hasselt en is als veelzijdig woordkunstenaar een gewaardeerde medewerker op uiteenlopende culturele en bezinnende evenementen. Hij werkt voor zijn creaties graag samen met jonge musici.
Joachim Jamaer studeert aan het Conservatorium van Brussel en was één van ‘de zes - les six’, de jongerenjury op de recente Koningin Elisabethwedstrijd cello.

Begeleiding: Michel Kempeners en Joachim Jamaer
Vrijdag 16 maart 2018 om 19.30 u.
Bijdrage: 18 euro